Castelul Peleş-cel mai frumos castel din spațiul românesc

Sunt zeci și zeci de topuri pe internet cu cele mai frumoase castele din lume, am văzut și eu câteva din ele: Castelul din Praga, Castelul din Bratislava, Castelul din Balcic, Castelul Vincennes, etc, și concluziile nu mi s-au schimbat, Castelul Peleș mi se pare cel mai frumos atât din cele văzute în alte ţări, dar şi din spaţiul românesc.

travelblogmdpeles (10)

Am fost în primavară la Sinaia, cu un mic popas pe la Castelul Peleş, locul este de o frumuseţe şi eleganță deosebită. Castelul Peleş a fost construit la iniţiativa primului Rege al României, Carol I, în afara perimetrului comunei Podul Neagului. În 1874 din iniţiativa suveranului, comuna primeşte numele de Sinaia. Un an mai târziu, în centrul localităţii sunt construite primele case boiereşti.

Între anii 1873 şi 1875 a fost edificată fundaţia castelului Peleş. Ca mai apoi clădirea cu aspect de chalet elveţian, compusă din două etaje, propusă de arhitectorul Schultz, să fie decorată la exterior în stil german.

peles-castel-travelblogmd (1)

peles-castel-travelblogmd (2)

Castelul a fost construit pentru a-i servi regelui drept reşedinţă de vară. Din anul 1953, castelul devine Muzeu Naţional, deschis publicului larg, în timp ce celelalte imobile situate pe domeniul Peleş, precum castelul Pelişor-reşedinţa particulară a celui de-al doilea cuplu regal, Ferdinand I şi Regina Maria, vor deveni case de creaţie şi odihnă pentru scriitori, muzicologi şi artişti plastici.
În zilele noastre Castelul Peleş, castelul Pelişor, precum şi întregul domeniu Peleş alcătuit din fostele dependinţe regale, au reintrat în proprietatea Regelui Mihai I.

peles-castel-travelblogmd (3)

peles-castel-travelblogmd (15)

peles-castel-travelblogmd (18)

Interiorul castelului fascinează la fel de mult. Cu 50 de roni sau 200 lei moldoveneşti puteţi face un tur ghidat prin toate încăperile de la cele 2 nivele. La parter veţi vedea: Holul de onoare-principala sală de primire, Sufrageria, Salonul florentin, Sala mare de arme, Cabinetul de lucru al regelui Carol I, Sala Maură. Iar la etaj veţi găsi câteva apartamente decorate şi amenajate special după gustul oaspeţilor de rang înalt de la vremea respectivă.

Chiar dacă este mult mai mic, oricum arhitectural nu mi se pare cu nimic inferior celebrului Castel Neuschwanstein atât de cunoscut în lumea întreagă din filmuleţele Disney, mai ales că Peleşul se află relativ aproape şi recomand să-l vizitaţi în vacanţele ce urmează. Vedeţi mai multe detalii interesante pe www.peles.ro 

peles-castel-travelblogmd (4)

peles-castel-travelblogmd (16)

travelblogmdpeles (9)

travelblogmdpeles (10)

travelblogmdpeles (11)