Călătorii prin Moldova. O zi pentru noi, mamă-fiică. De la Orheiul Vechi până în satul Donici

Cei care au în familie doi sau mai mulți copii știu probabil, că părinții trebuie să găsească timp echilibrat pentru fiecare. Dacă nu echilibrat, măcar să se apropie cumva de cerințele copiilor. Exact aceeași situație este și la noi, fetița cere atenție, se simte amenințată de frățiorul mai mic.

Ei bine, într-o după-amiază am lăsat totul baltă și spontan am organizat o excursie în apropiere de Chișinău. Să petrecem timpul împreună, doar noi două. Terenurile de joacă din Chișinău ne cam plictisesc, e și scump și zăpușeală, parcurile la fel, unica soluție să ieșim în afară orașului.

Dar aici a apărut o altă dilemă, ce poți să-i povestești unui copil de 6 ani, când ești într-un loc istoric, printre stâncile de la Orheiul Vechi? Este irelevant să vorbești de hanat, tatari. Așa că am luat-o pe încetișorul. Am făcut ușoare drumeții pe stânci, am aprins lumânări în biserica de sub stâncă, am mâncat plăcinte și am băut compot la Eco Resort Butuceni, am vizitat casa tradițională din Butuceni și ne-am întins păturica sub stânci și am privit cerul. Ce va reține din toate astea? Cel mai probabil că am petrecut o zi împreună.

Căsuța tradițională din Butuceni

Următoarea direcție a fost spre satul Donici. I-am zis Ancuței, că mergem în căsuța unui scriitor. Am ascultat povestea ghidului, apoi n-am ratat posibilitatea să intrăm și în cea mai frumoasă biserică din Moldova. Biserica „Adormirea Maicii Domnului”este o copie în miniatură a unei catedrale din Sankt Petersburg, construită de părinții scriitorului Alexandru Donici. Ba mai mult, pe lângă vizita obișnuită a bisericii am ajuns și în cavoul familiei Donici. Pentru copii aceste detalii sunt memorabile. Curios e faptul, când am ajuns acasă, anume despre ele mi-a povestit.

Casa-Muzeu Alexandru Donici

Cavoul familiei Donici construit de arhitectul de origine bulgară Filip I. Stroi-Stoianov, 1894.

La final, ne-am propus să petrecem mai mult timp pe stâncile de la Orheiul Vechi, poate ajungem pe o distanță mai lungă, sau să mergem prin codri din satul Donici până în satul Curchi, dar deja preferabil cu familia extinsă.

Următoarea pe listă, o excursie cu băiatul mai mare, să mergem cu autocarul la București, așa cum era pe vremuri în studenția mamei. Poveștile continuă.

Citește și:

Detalii despre obiectivele naturale şi antropice din Complexul muzeal Orheiul Vechi

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md