Află ce surprize pregătesc şi ce mai spun organizatorii despre Festivalul DescOPERĂ

Tu ce faci în weekendul care vine? Dacă vrei să ai parte de 3 seri de neuitat, nu ezita să cumperi bilete la DescOPERĂ, unicul festival de muzică clasică din Europa de Est, care se va desfășura la Butuceni, în perioada 14-16 iunie.

La o conferinţă de presă recentă organizatorii și partenerii strategici au oferit detalii despre marele eveniment, care în acest an va găzdui în jur de 6 000 de persoane.

Andrei Chistol, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ion Grosu, directorul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Svetlana Bivol, directorul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Diana Lazar, vice-director al Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Guvenul Suediei și UK aid, Igor Ștefăneț, șef al Direcției promovarea imaginii țării pentru atragerea investițiilor străine, Anatol Botnaru, gazda evenimentului,  Rodica Picireanu, regizor și Friedrich Pfeiffer, dirijorul austriac au vorbit despre noutățile festivalului DescOPERĂ.

Andrei Chistol, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a menționat cât de important este acest eveniment, dar și promovarea lui, pentru a face cunoscută Moldova în întreaga lume.

“În acest an, festivalul DescOPERĂ va fi promovat de peste 20 de jurnaliști de talie internațională, ceea ce va face posibilă mediatizarea acestui eveniment cultural de mare anvengură în toate colțurile lumii. Ne bucură faptul că acest eveniment trezește un interes sporit atât în țară, cât și peste hotare, iar an de an avem tot mai mulți străini printre spectatori.”

Ion Grosu, directorul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, a venit cu o recomandare pentru toți vizitatorii.

“Vă îndemn să veniți să ascultăm muzică bună, într-un spațiu rustic nemaipomenit. Este un eveniment de mare amploare, iar pentru a vă bucura din plin de vocile de aur care vor urca pe scenă, ar fi mai bine să nu luați copiii mici la spectacol.”

Svetlana Bivol, directorul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a declarat că în fiecare an sunt alese cele mai frumoase opere, care să-i impresioneze cu adevărat pe iubitorii de muzică clasică.

“Am ales piese populare, care să lase amprente în sufletul fiecărui spectator: Rapsodii de Butuceni (14 iunie), Elixirul Dragostei (15 iunie) și Perpetuum Mobile (16 iunie) și cele mai bune voci din Europa, care interpretează aceste opere.“

Diana Lazar, vice-directorul Proiectului de Competitivitate din Moldova, le-a mulțumit finanțatorilor străini, care contribuie la organizarea festivalului DescOPERĂ pentru al patrulea an consecutiv.

“Datorită susținerii USAID, Guvenului Suediei și UK aid, am reușit să transformăm evenimentul într-o tradiție, care contribuie la dezvoltarea rurală și la creșterea economică a acestui stat. În fiecare an, numărul biletelor vândute crește, ceea ce-i permite festivalului să se dezvolte și să se transforme într-un adevărat patrimoniu cultural!”

Igor Ștefăneț, șeful Direcției promovarea imaginii țării pentru atragerea investițiilor străine, a menționat cât sunt de importante evenimentele culturale de mare amploare pentru promovarea Moldovei la nivel internațional.

“Susținem cu drag festivalul DescOPERĂ, care contribuie la dezvoltarea turismului, la promovarea vinurilor autohtone, a bucatelor și a meșteșugurilor care ne reprezintă ca popor. Este un eveniment al ospitalității, care le permite atât oamenilor din Moldova, cât și de peste hotare să descopere frumusețea acestei țări.”

Anatol Botnaru, partener local, a declarat că pensiunile din împrejurimi sunt gata să-i primească cu brațele deschise pe toți cei care-și doresc experiențe de neuitat într-un spațiu mirific.

“În fiecare an, pensiunile se dezvoltă, își îmbunătățesc condițiile și propun  oferte tot mai atractive pentru vizitatori. Pentru perioada festivalului, aproape toate pensiunile sunt bronate, mai ales de turiștii străini, însă mai sunt multe restaurant în zonă, care vă așteaptă cu drag. Evenimentul nostru a apărut pe harta culturală a lumii, iar acest lucru este lăudabil.

Rodica Picireanu, regizor, a menționat că acest festival este o experiență absolut neobișnuită pentru iubitorii de muzică clasică.

“În fiecare an, acest festival este tot mai grandios, iar noi, artiștii, ne simțim norocoși să facem parte din echipă și să le încântăm auzul celor care vor să asculte muzică adevărată în sânul naturii.”

Friedrich Pfeiffer, dirijorul austriac, i-a îndemnat pe toți iubitorii de artă să vină la festivalul DescOperă.

“Este o experiență extraordinară, pe care o trăiesc pentru al patrulea an consecutiv, într-un loc care mă inspiră. De pe 14 până pe 16 iunie, veniți să ascultați muzică bună la Butuceni!”

Amintim că pe lângă cele 3 seri de spectacole, oaspeții vor avea parte și de alte surprize. Gazdele pensiunilor Casa Verde, Casa de sub Stâncă, Casa din Luncă, Vila Roz, Valea Stâncii, Epoca de Piatră/Pivnițele Brănești, Eco Resort Butuceni îi așteaptă pe oaspeții festivalului, de pe 14 până pe 16 iunie, începând cu ora 15:00, pentru a face împreună drumeții pe traseul special amenajat, vizite la biserica rupestră, plimbări cu barca, bicicleta sau căruța, master class-uri de împletit în pănușă și de sculptat în lemn de la meșterii populari, de preparare a sarmalelor și plăcintelor. Pe 14 iunie, la ora 17:00, va avea loc deschiderea pensiunii Valea Stâncii.

De asemenea, va fi amenajat un food cort, un târg de obiecte de artizanat, prezentări de vinuri etc.

Bilete și informații:

  • Casele Teatrului Național de Operă și Balet,
  • Casele Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” ,
  • Casele Palatului Național,
  • Info-point Butuceni,
  • online: https://iticket.md/event/descopera-2019

*Copiii până la 12 ani au acces gratuit la eveniment, fără loc rezervat.

Organizatorii evenimentului: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”

Partenerii strategici: Agenția de Investiții a Republicii Moldova, USAID, Suedia Sverige și UKaid.

Gazda evenimentului: Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi

Co-gazdă: Discover Moldova

Partener Local: Eco-Resort „Butuceni”