(4) Traseu  turistic naţional Nr. 4 Chişinău – Suruceni – Hâncești – Lăpușna – Bardar – Chișinău

Avant-Post: Voi posta pe blog toate cele 20 de rute turistice naţionale ale Republicii Moldova, conform ultimei versiuni publicate pe site-ul http://turism.gov.md. Sper informaţia să fie utilă în primul rând agenţiilor de turism din România care au circuite prin R.Moldova.

„Pe urmele lui Manuc Bei” 

Moto:

Pământ iubit

Din străbuni moștenit.

Hâncești, Hâncești

Plai de vis, tu ne ești

(C. Romașcanu)

Tipul traseului: liniar

Tematica excursiei: studierea ținutului natal, cunoașterea regnului animal exotic, cultura vinului, elemente a culturii religioase.

Lungimea traseului 120 km tur-retur.

Durata excursiei: 5-7 ore, în dependență de programul turistic solicitat.

Beneficiarii excursiei: turişti interni, turişti străini, elevi, studenți.

Scopul excursiei: informarea turiștilor despre istoria fostului județului Lăpușna, despre dragomanul Manuc Bei, ”prințul armenilor”, despre viața și habitatul animalelor exotice, cultura consumului și proprietățile benefice a vinului. De asemenea, turiștii vor face cunoștință cu aspecte ale turismului religios.

Programul excursiei include: vizitarea mănăstirii Suruceni (ctitorită de Casian Suruceanu),  Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală din or. Hâncești, (inaugurat în incinta castelului de vânătoare al lui Manuc Bei), fermei de struț și de animale exotice din Bardar, întreprinderii “Vinăria Bardar”.

Obiectivele turistice incluse în programul excursiei:

  • Suruceni: Mănăstirea Suruceni (mănăstire de călugărițe), cu Hramul „Sfântul Mucenic Gheorghe”.
  • Hâncești: Monument arhitectural „Palatul – Conac a lui Manuc Mârzaian (Manuc Bei)”, (aflat la moment în reconstrucție), Muzeul de Istorie şi Studiere a Ţinutului Natal din castelul de vânătoare Manuc Bei, în trecut Castelului de vânătoare a lui Manuc Bei, Rezervaţia peisagistică “Pădurea din Hâncești”, vinăria „Vitis Hâncești”.
  • Lăpușna: Biserica „Sf. Voievozi Mihail și Gavriil”, complexul turistic medieval „Curtea Domnească” (la moment se află în reconstrucție).
  • Bardar: Gradina zoologică cu ferma de struți, fabrica de vinuri „Vinăria Bardar”.

Complexitatea traseului: deplasare cu transport. Nu există grad sporit de complexitate. Se va parcurge pe jos o distanță nesemnificativă.

Vestimentație: nu este necesar echipament special, dar este necesară încălțăminte comodă. Pentru vizitarea mănăstirii (în cazul autocarelor cu 2 nivele), se va parcurge pe jos o distanță de aproximativ 1 km.

Transport: autocar, minibus, autoturism

Cazare: Hotelul „Regal” sau hotelul „Balcani” din Hâncești.

Alimentație: prânz în incinta restaurantelor „Dolce Vita” sau „Regal” din orașul Hâncești, degustare de vinuri la întreprinderea „Vinăria Bardar”.

Agrement: plimbare cu cai (ferma de struț și animale exotice).

DSC_4608

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md